O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Nemačka na dlanu
Klima
Geografske odlike
Politički sistem
Političke partije
Federalne države
Istorija
Kultura
Ekonomija
Jezik
Javni prevoz
Mape Nemacke

Političke partije

 

Socijal-demokratska partija Nemačke (SPD) druga je po snazi stranka  u nemačkom partijskom sistemu. Pripada evropskoj porodici Socijal-demokratskih i demokratsko socijalističkih partija. Demo-hrišćanska unija / Hrišćansko-socijalna unija i Socijal-demokratska partija Nemačke smatraju se "narodnjačkim" partijama, što znači da su u prošlosti  uspešno privlačile mnoge slojeve  birača. U principu, obe partije podržavaju koncept "socijalne države"  koja jamči primanja starima, bolesnima, invalidima i nezaposlenima. CDU /CSU privlači samostalno zaposlene, biznismene i  preduzetnike, a Socijal-demokratska partija Nemačke  bliska je sindikatima.

FDP pripada evropskoj porodici liberalnih partija. Shodno njihovo političkom uverenju, država treba što je manje da se  meša u tržište. FDP nije  "narodnjačka" partija. Ona prvenstveno dobija podršku visoko obrazovanih i slojeva  sa visokim primanjima. Godine 1980  osnovana stranka Savez 90 / Zeleni, kratko nazvana "Zeleni",   bila je prva novoosnovana partija posle 1949. godine koja je bila  dugoročno uspešna. Zeleni pripadaju Evropskoj  porodici  zelenih i ekoloških stranaka. Njihov program odlikuje kombinacija zalaganja za tržišnu privredu i  zahteva da država nadzire  zaštitu prirode i čovekove sredine. Oni, isto tako, predstavljaju nadporsečno obrazovano  biračko telo sa visokim zaradama.

Ponovno ujedinjenje je na političku scenu Savezne Republike Nemačke  izbacilo Stranku demokratskog socijalizma  (PDS). Ona je nastala 1989. godine iz Socijalističke državne partije bivše Nemačke Demokratske Republike, SED.  Partija demokratskog socijalizma  transformisala se u demokratsku stranku. Na saveznim izborima 2005. godine, na listi PDS-a svoje članove  kandidovala je novoosnovana stranka " Izborna alternativa za rad i socijalnu pravdu" (WASG), koja je  do tada učestvovala samo na jednim pokrajinskim izborima i one su tada  promenile svoj naziv u Stranka Levice/ PDS. U planu je  osnivanje zajedničke stranke.

 

www.bundestag.de

Šesnaesti nemački Bundestag izabran je 18. septembra 2005.godine. Izborima je prethodilo raspuštanje Bundestaga, nakon kojeg je sledilo izglasavanje nepoverenja Federalnom kancelaru. Novi Parlament je sastavljen od pet parlamentarnih partija. Socijal-demokratska partija (SPD), Demokratsko hrišćanska unija (CDU) i Socijalno hrišćanska unija (CSU), su zajedno formirale veliku koalicionu vladu. Predsednik Bundestaga- i prema tome, drugi najviši zvaničnik u hijerarhiji zemlje je član parlamenta iz Demokratsko hrišćanske unije Norbert Lammert. Žene čine 32% članova parlamenta.

<< Političke partije  
Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org